Omaishoitotilanteen tunnistaminen

Omaishoitajuuden tunnistaminen

Monet eivät tiedosta olevansa omaishoitajia eikä oman tilanteen arvioiminen ei aina ole helppoa. Omaishoitajuuden tunnistaminen on joskus vaikeaa jopa ammattilaisille.  Tunnista omaishoitaja (Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry:n) sivuston kautta voit tunnistaa omaishoitotilanteen ja testata oletko omaishoitaja. Jos tunnistat itsesi omaishoitajaksi, ota yhteyttä Hyvinkään yhdistykseen, niin autamme ja ohjaamme sinua tilanteesi mukaan.

Omaishoitajaliitto ry:n kotisivuilla on runsaasti tietoa omaishoidosta ja omaishoitajuudesta. Sivustolta saa myös apua tunnistamaan oma omaishoitotilanne. Omaishoitajaliitto on myös julkaissut palveluoppaan, jonka tarkoituksena on antaa omaishoitajalle tietoa siitä, minkälaisia palveluja tai tukea hänen on mahdollista saada omaishoitotilanteen tueksi.

Omaishoitajana läheiselle -opas (Suomi.fi) vastaa esimerkiksi kysymyksiin, kuka voi olla omaishoitaja, mitä omaishoidon tuki sisältää, mitä omaishoitajan tehtävät ovat ja miten omaishoito voi päättyä.

Keski-Uudenmaan sotealue

Hyvinkää kuuluu Keski-Uudenmaan sotealueeseen. Lisätietoa Keusoten omaishoidon kotisivuilta. Omaishoidon tuen päätöksen teko tapahtuu 

 • alle 65-vuotiaiden osalta vammaispalveluissa 
  Vammaispalvelujen neuvonta ja ohjaus puh. 019 226 0433.
  Palveluajat arkipäivinä: maanantai, tiistai, keskiviikko, perjantai klo 9-11, torstai klo 12-14 
  ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠
 • yli 65-vuotiaiden osalta ikäihmisten palveluissa 
  Ikäihmisten neuvonta ja ohjaus puh. 019 226 0403.
  Palveluajat arkipäivinä: maanantai, tiistai, keskiviikko, torstai klo 8 - 15, perjantai klo 8-13 (arkipyhien aattoina klo 12 saakka).

Muita hyödyllisiä sivustoja

Kelan sivuilta saa tietoa muun muassa kuntoutuskursseista, sopeutumisvalmennuksista ja eläkkeen saajan hoitotuesta.

Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry:n Omaisneuvo-sivuston kautta saa tietoa omaishoidosta eri kielillä.

Mielenterveysomaisten keskusliitto – FinFami on mielenterveysomaisten ja -omaishoitajien valtakunnallinen edunvalvoja ja omaistyön asiantuntijaorganisaatio.